Meewerkstage voor een WO-student met interesse in monetair beleid

Career
Company
De Nederlandsche Bank
Type
Internship
Location
Amsterdam
Sector
Banking, Financial Services, Government
Required language
Dutch, English

Description

Een uitdagende stage waarin jij je bezig houdt met het monetaire beleid en de doorwerking op de economie. 

Jij hebt impact

Het monetaire beleid in het eurogebied wordt vastgesteld door de Governing Council, het besluitvormende orgaan van de ECB. Lijkt het je een uitdaging om DNB-president Klaas Knot voor te bereiden op deze vergaderingen? En volg je het nieuws over monetair beleid en de doorwerking daarvan naar de economie op de voet? Dan is deze meewerkstage misschien wel wat voor jou. Je gaat volop aan de slag en je zit middenin de actualiteit. Een mooie kans om in korte tijd veel te leren!

Wat ga je precies doen? 

Tijdens deze stage volg je de monetaire ontwikkelingen en help je mee met de voorbereidingen voor de Governing Council. Jouw werk heeft impact; je schrijft direct voor de president van DNB. Daarnaast werk je mee aan lopende projecten op het gebied van monetaire beleidsvorming. Denk aan de vormgeving van monetaire beleidsinstrumenten van de ECB, de opzet van de EMU of kredietverlening in het Eurogebied. 

Je werkzaamheden kunnen bestaan uit:

 • Analyseren en beoordelen van de internationale macro-economische en monetaire ontwikkelingen.
 • Voorbereiden van Klaas Knot op de vergaderingen van de Governing Council; je verzamelt verschillende soorten informatie en data en verwerkt deze tot een logisch en beknopt verhaal.
 • Meewerken aan lopende projecten, zoals het schrijven van een beleidsvoorstel.

Deze stage kan op korte termijn vervuld worden, maar ook over een aantal maanden gestart worden. De precieze startdatum is in overleg. De duur van de stage is 3 tot 6 maanden. 

Hier doe je dat

De divisie Economisch beleid & onderzoek (EBO) telt vijf afdelingen en er werken in totaal circa 70 medewerkers. De meesten van hen hebben een universitaire opleiding. De sfeer is informeel en collegiaal. De werkwijze kenmerkt zich door een grote mate van eigen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. De lijnen naar de directie zijn kort. 

De afdelingen Algemeen economisch beleid, Monetair beleid en Conjunctuur & macro-analyse verzorgen de beleidsadvisering. De afdeling Onderzoek doet op een breed terrein wetenschappelijk onderzoek en de afdeling Econometrie & modellen maakt en onderhoudt modellen waarmee DNB economische voorspellingen en scenario´s opstelt. De divisie heeft een beperkt aantal promotieplaatsen, voor medewerkers die in deeltijd een proefschrift willen schrijven. Medewerkers krijgen ruime mogelijkheden om opleidingen te volgen om hun kennis en professionele vaardigheden te vergroten.
 

Dit breng je mee

Je neemt initiatieven en je bent resultaatgericht. Ook ben je ambitieus en een echte teamspeler. Je bent analytisch sterk en in staat om complexe economische vraagstukken snel te doorgronden en te vertalen naar concrete adviezen.

 • Je bent een WO-student in de laatste fase van je studie (eind bachelor of master), bijvoorbeeld in de richting van algemene economie, macro-economie of financiële economie.
 • Je bent schriftelijk en mondeling sterk, zowel in het Nederlands als in het Engels.

Dit bieden we je

Een stage midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een heel diverse, betrouwbare en maatschappelijk betrokken organisatie, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. Dit allemaal in hartje Amsterdam, dus prima per openbaar vervoer bereikbaar!

 • Een stagevergoeding van € 570,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek.
 • Als je geen ov-jaarkaart hebt ontvang je een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer.
 • Een 36-urige werkweek met variabele werktijden, je kunt bijvoorbeeld 4 dagen van 9 uur werken.
 • Toegang tot interne cursussen, workshops en sportfaciliteiten.
 • Een laptop en flexwerkplek.
 • Je kunt je aansluiten bij JongDNB, de vereniging voor en door jonge medewerkers van DNB. JongDNB verzorgt inhoudelijke en sociale activiteiten, denk aan studiereizen, lunchseminars en maandelijkse borrels. Een geweldige manier om een netwerk op te bouwen binnen DNB waar je ook later in je professionele carrière nog veel plezier van zult hebben.

Solliciteer nu!

Wil jij als stagiair werken met impact? Solliciteer dan direct op deze stage! Als sollicitatie ontvangen we graag uiterlijk 1 december 2021 een motivatiebrief en je complete cv.

Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video's en testimonials van collega's en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer!