Stagiair Brexit data analist

Career
Company
De Nederlandsche Bank
Type
Internship
Location
Amsterdam
Sector
Banking, Financial Services, Government
Required language
Dutch, English

Description

Analyseer de impact van de Brexit door middel van data-analyse.

Jij hebt impact

Bij DNB werk je met impact op financiële stabiliteit en duurzame welvaart. Een actueel onderwerp voor DNB is de Brexit en gevolgen hiervan voor de financiële sector. Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie heeft grote gevolgen voor de handel, clearing en settlement van derivatencontracten voor Nederlandse partijen. Tijdens je stage ga je onderzoeken wat de gevolgen zijn van de Brexit voor in het bijzonder de clearing van derivaatcontracten door middel van een big data-analyse.

Zo doe je dat als stagiair bij DNB
Als stagiair onderzoek je de impact van de Brexit op het Nederlandse derivatenlandschap en de betrokken partijen. Dit doe je door het analyseren van de EMIR data. Deze dataset bevat details over alle derivaatcontracten afgesloten door Nederlandse partijen op dag basis. Je onderzoekt de blootstelling van Nederlandse partijen met betrekking tot het VK, zowel voor als na de Brexit, en identificeert mogelijke financiële stabiliteitsrisico's.    

Wat ga je precies doen?

 • Je analyseert de EMIR data met behulp van moderne data science technieken.
 • Je vertaalt de resultaten naar data gedreven inzichten over de impact van Brexit voor Nederlandse partijen.
 • Je denkt mee over beleidsimplicaties van je analyses.

Hier doe je dat

Je werkt bij de afdeling Marktinfrastructuur Beleid (MIB), dat onderdeel is van de divisie Betalingsverkeer & Marktinfrastructuur. De focus van onze afdeling ligt op het wholesale betalings- en effectenverkeer. Via advisering, onderzoek en operationeel crisismanagement streven we naar een veilig en efficiënt betalings- en effectenverkeer. Hiermee dragen we bij aan onze missie van financiële stabiliteit en duurzame welvaart in Nederland. 

De afdeling bestaat uit 15 collega’s. Binnen de afdeling ga je aan de slag met zowel collega's uit het data science team als uit het beleid team. Daarnaast zal je te maken hebben met de divisies voor Toezicht en Financiële Stabiliteit. 

Bij DNB werken we deels op kantoor, deels thuis. We hanteren daarbij een 50-50-richtlijn. We komen met name naar ons kantoor in Amsterdam om samen te werken en elkaar te ontmoeten. Natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting.
 

Dit breng je mee

Bij DNB werk je met inhoudelijke professionals. De kwaliteit van het werk van je collega’s is hoog. Daarom vinden we het belangrijk dat jij kritisch bent in je werk: je wilt begrijpen hoe technologie werkt en gaat zelf op onderzoek uit. Je hebt een sterk ontwikkeld (probleem)analytisch vermogen en bent in staat je kennis op een begrijpelijke manier zowel mondeling als schriftelijk te delen met anderen. Je werkt soepel samen in een multidisciplinair team.


Waar zijn we verder nog naar op zoek?

 • Je bent een wo-student (bachelor of master), Econometrie of Computer Science of andere relevante studie.
 • Je hebt ervaring met SQL, R en/of Python.
 • Je hebt affiniteit en interesse in data science technieken.
 • Je hebt bij voorkeur kennis van derivaten en centrale tegenpartijen.
 • Je bent beschikbaar vanaf april, mei of juni, voor een periode van 6 maanden. De exacte startdatum is in overleg.
   

Dit bieden we je

Een stage midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever in Amsterdam, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijk context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstelling te blijven bereiken. Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen.

 • Een stagevergoeding van €570 bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek.
 • Als je geen studentenreisproduct hebt ontvang je een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer. 
 • Een 36-urige werkweek met variabele werktijden, je kunt bijvoorbeeld 4 dagen van 9 uur werken.
 • Toegang tot interne cursussen, workshops en sportfaciliteiten.
 • Een laptop en flexwerkplek.
 • Je kunt je aansluiten bij JongDNB, de vereniging voor en door jonge medewerkers van DNB. JongDNB verzorgt inhoudelijke en sociale activiteiten, denk aan studiereizen, lunchseminars en maandelijkse borrels. Een geweldige manier om een netwerk op te bouwen binnen DNB waar je ook later in je professionele carrière nog veel plezier van zult hebben!

Solliciteer nu!

Wil jij als stagiair werken met impact? Solliciteer dan direct op deze stage! Als sollicitatie ontvangen we graag uiterlijk 30 maart een motivatiebrief en je cv. 

Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video’s en testimonials van collega’s en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer!
 
Voor deze stage is een justitiële screening van toepassing, de stage ingedeeld in profiel 2a. Meer informatie over de screening vind je op de pagina Over ons > Sollicitatieproces.