Stagiair financiële risico's pensioenfondsen

Career
Company
De Nederlandsche Bank
Type
Internship
Location
Amsterdam
Sector
Banking, Financial Services, Government
Required language
Dutch, English

Description

Zit jij in de laatste fase van je studie en heb je affiniteit met kwantitatieve materie en financiële risico’s? Wil jij in korte tijd veel leren over pensioenen, ESG beleggen en de financiële risico’s die daarmee gepaard gaan? Dan deze stage interessant voor jou!

Jij hebt impact

Door de lange beleggingshorizon van pensioenfondsen vormen duurzaamheidsrisico’s een niet te onderschatten risicokanaal. Om deze ESG-risico’s in kaart te brengen, hebben we bij het Expertisecentrum financiële risico’s pensioenfondsen (FRP) een dashboard ontwikkeld waarin we beleggingsdata van alle pensioenfondsen aan ESG data koppelen. Zo kunnen we bijvoorbeeld de CO2 voetafdruk van beleggingsportefeuilles berekenen of het aantal bedrijven in de portefeuille dat betrokken is bij controversiële wapens bepalen.

Wat ga je precies doen? 

Om dit dashboard uit te breiden hebben we nu een drietal concrete opdrachten liggen: 

 • Inventariseren en implementeren van ESG-risicoindicatoren voor staatsobligaties. Je gaat uitzoeken wat voor ESG risico’s er gepaard gaan met beleggen in staatsobligaties en gaat deze kwantificeren. Uiteindelijk ga je de indicatoren implementeren in ons dashboard. 
 • Beleid van de pensioenfondsen koppelen aan het dashboard. De opdracht begint met een inventarisatie van ESG initiatieven waaraan pensioenfondsen deelnemen. Vervolgens maak je een koppeling tussen de uitkomsten hiervan en de kwantitatieve indicatoren in het ESG dashboard. Eventueel is het mogelijk om dit in de vorm van een afstudeerstage te doen. 
 • Technische vernieuwing van het dashboard. Momenteel is het ESG dashboard gebouwd in SAS Enterprise Guide en Excel. Jouw opdracht wordt het vernieuwen van deze tech stack door het hele dataproces naar moderne systemen zoals PowerBI over te zetten. Je gaat meerdere databronnen koppelen (met soms wel meer dan een miljoen observaties) en zorgen dat alle berekeningen correct uitgevoerd worden. 


Eigen initiatief wordt natuurlijk ook gewaardeerd! Heb jij een goed idee om het ESG Dashboard uit te breiden, laat dit dan vooral weten in je sollicitatie. 

Hier doe je dat

Binnen de afdeling staat teamwork hoog in het vaandel en je collega’s zijn altijd bereid jou nieuwe dingen te leren. FRP is verantwoordelijk voor de beoordeling van onder meer de financiële opzet, het beleggingsbeleid en het risicomanagement van pensioenfondsen en verzekeraars. Zo is de afdeling betrokken bij beleggingsonderzoeken, de evaluatie van herstelplannen van pensioenfondsen en de beoordeling van interne modellen voor Solvency II. FRP bestaat uit een betrokken en enthousiast team van kwantitatieve specialisten, uiteenlopend van beleggingsdeskundigen en risk managers tot actuariële experts. 

Bij DNB werken we deels op kantoor, deels thuis; we hanteren daarbij een 50-50-richtlijn. We komen met name naar ons kantoor in Amsterdam om samen te werken en elkaar te ontmoeten. Natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting. 

Dit breng je mee

Je bent enthousiast, analytisch sterk en bezit schriftelijk en mondeling over goede communicatieve vaardigheden. Door jouw affiniteit met onderzoeken, “hands-on” mentaliteit en leergierigheid pik je zaken snel op. 

Waar zijn we verder nog naar op zoek? 

 • Je bent een WO-student in de eindfase van je master. Je studierichting is bij voorkeur kwantitatief met een economische component, zoals econometrie, actuariaat, quantitative finance of economie. Studies als wiskunde, natuurkunde en computing science sluiten ook goed aan op wat wij zoeken. 
 • Je bent handig met data, bent in staat kwantitatieve materie snel te doorgronden en je hebt ervaring met Excel. 
 • Kennis van pensioenen en (ESG) beleggen is een pre, maar absoluut geen must. Nieuwsgierigheid is wel belangrijk! 
 • Voor opdracht 3 is het een pre als je ervaring hebt met dashboard tools zoals PowerBI, Tableau of Qlik. Ruime programmeerervaring volstaat ook. 
 • Je bent beschikbaar voor een stage van minimaal 3 en bij voorkeur 6 maanden, exacte periode en startdatum is in overleg. 

Dit bieden we je

Een stage midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever in Amsterdam, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijk context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstelling te blijven bereiken. Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen. 

 • Een stagevergoeding van € 570,-- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. 
 • Als je geen studentenreisproduct hebt ontvang je een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer. 
 • Een 36-urige werkweek met variabele werktijden, je kunt bijvoorbeeld 4 dagen van 9 uur werken. 
 • Toegang tot interne cursussen, workshops en sportfaciliteiten. 
 • Een laptop en flexwerkplek / faciliteiten om thuis te werken.
 • Je kunt je aansluiten bij JongDNB, de vereniging voor en door jonge medewerkers van DNB. JongDNB verzorgt inhoudelijke en sociale activiteiten, denk aan studiereizen, lunchseminars en maandelijkse borrels. Een geweldige manier om een netwerk op te bouwen binnen DNB waar je ook later in je professionele carrière nog veel plezier van zult hebben!

Solliciteer nu!

Wil jij als stagiair werken met impact? Solliciteer dan direct op deze stage! Als sollicitatie ontvangen wij graag een motivatiebrief, een cv en relevante cijferlijsten. Indien je een voorkeur hebt voor een specifieke opdracht, vermeld dit in je motivatiebrief.  

Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video’s en testimonials van collega’s en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer! 

Voor deze stage is een justitiële screening van toepassing, de stage ingedeeld in profiel 2a. Meer informatie over de screening vind je op de pagina Over ons > Sollicitatieproces.