Stagiair Woningmarktanalyse

Career
Company
De Nederlandsche Bank
Type
Internship
Location
Amsterdam
Sector
Banking, Financial Services, Government
Required language
Dutch, English

Description

Je maakt het onderscheid in feiten en fabels over de woningmarkt als stagiair bij DNB.

Jij hebt impact

We werken bij DNB aan financiële stabiliteit en duurzame welvaart. Daar kun jij als stagiair een bijdrage aan leveren. Je voert onderzoek uit naar de ontwikkelingen in de woning- en hypotheekmarkt. Je brengt de mogelijke risico’s voor de financiële stabiliteit in kaart. De analyses die jij doet en beleidsadviezen die jij hierover geeft hebben direct invloed op het gevoerde macroprudentiële beleid. 


Zo doe je dat als stagiair bij DNB
Tijdens de stageperiode doe je onderzoek naar het landschap van de Nederlandse hypotheekmarkt. Je analyseert de verschillen tussen de hypothecaire leningenportefeuilles van banken en die van institutionele beleggers (zoals verzekeraars en pensioenfondsen). Dit doe je vooral door het uitvoeren van kwantitatieve analyses op basis van unieke en vertrouwelijke data die we binnen DNB beschikbaar hebben. Uiteraard krijg je ondersteuning bij het verzamelen van de juiste data en bieden we je begeleiding van ervaren collega’s. Naast dit onderzoek heb je mogelijkheid om mee te werken aan brede financieel-economische vraagstukken. 

Wat ga je precies doen?

 • Je verdiept je in het dossier woning- en hypotheekmarkt en de hieraan gerelateerde risico’s voor de financiële stabiliteit.
 • Je voert kwantitatieve analyses uit met behulp van unieke data en econometrische modellen. 
 • Je presenteert je bevindingen overzichtelijk en biedt heldere (beleids)conclusies en aanbevelingen.
   

Hier doe je dat

Je gaat aan de slag bij de divisie Financiële Stabiliteit en komt terecht in een jong, hoogopgeleid en enthousiast team. Onze 25 beleidsmedewerkers werken intensief samen, met elkaar en met collega’s van andere divisies. De sfeer is professioneel, collegiaal en informeel. Je werkt samen in een klein team van 2 woningmarktexperts. 

Bij DNB werken we deels op kantoor, deels thuis. We hanteren daarbij een 50-50-richtlijn. We komen met name naar ons kantoor in Amsterdam om samen te werken en elkaar te ontmoeten. Natuurlijk zorgen we dat je ook thuis uitstekend kunt werken met laptop, telefoon en een goede thuiswerkplekinrichting.
 

Dit breng je mee

Je toont initiatief en leert snel. Je kunt goed zelfstandig werken, maar bent ook een teamplayer. Je hebt oog voor detail, gevoel voor data en doorzettingsvermogen. 

Waar zijn we verder nog naar op zoek?

 • Je bent een WO-student (financiële) economie of econometrie in de bachelor- of masterfase van je studie.
 • Je hebt ervaring met (statistische) programma's als Python, R en/of Stata.
 • Je beschikt over goede schriftelijke en mondelinge vaardigheden in het Engels.
 • Je bent beschikbaar in voorjaar/zomer 2022 voor een periode van minimaal 3 maanden. De exacte periode en duur is in overleg.

Dit bieden we je

Een stage midden in de financiële en economische actualiteit. Bij een betrouwbare en maatschappelijk betrokken werkgever in Amsterdam, die voortdurend inspeelt op de veranderende eisen van onze omgeving. En die doorlopend innoveert. We staan als instelling midden in de samenleving. Onze mensen zijn gedreven en betrokken bij hun werk binnen een maatschappelijk context. Wij zien een diverse en inclusieve werkomgeving als één van de voorwaarden om als organisatie succesvol te zijn en onze doelstelling te blijven bereiken. Dit biedt jou volop kansen je verder te verdiepen en nieuwe ervaringen op te doen.

 • Een stagevergoeding van €570 bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek.
 • Als je geen studentenreisproduct hebt ontvang je een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer. 
 • Een 36-urige werkweek met variabele werktijden, je kunt bijvoorbeeld 4 dagen van 9 uur werken.
 • Toegang tot interne cursussen, workshops en sportfaciliteiten.
 • Een laptop en flexwerkplek.
 • Je kunt je aansluiten bij JongDNB, de vereniging voor en door jonge medewerkers van DNB. JongDNB verzorgt inhoudelijke en sociale activiteiten, denk aan studiereizen, lunchseminars en maandelijkse borrels. Een geweldige manier om een netwerk op te bouwen binnen DNB waar je ook later in je professionele carrière nog veel plezier van zult hebben!

Solliciteer nu!

Wil jij als stagiair werken met impact? Solliciteer dan direct op deze stage! Als sollicitatie ontvangen we graag uiterlijk 28 maart een motivatiebrief en je complete cv. 

Wil je ons nog wat beter leren kennen? Bekijk hier de video’s en testimonials van collega’s en luister naar onze podcasts. Heb je eerst nog vragen? Hieronder staan onze contactgegevens, we vertellen je graag meer!
 
Voor deze stage is een justitiële screening van toepassing, de stage ingedeeld in profiel 2a. Meer informatie over de screening vind je op de pagina Over ons > Sollicitatieproces.